به گزارش راهبرد معاصر؛ سهام پالایشی یکم در شرایطی در بورس عرضه شد که بورس ایران روزهای خوبی را سپری نمی کرد. خرید سهام پالایشی یکم آن طور که انتظار می رفت مورد خرید مردم قرار نگرفت. این روزها خبر از تمدید پالایشی یکم به گوش می رسد. آمار و ارقام و پیش بینی ها بر روی کاغذ نشان از سود بالای سرمایه گذاری و خرید پالایشی یکم می دهند، اما این روزها وضعیت بورس دستخوش احساسات سهامداران شده و ثامید با بی مهری رو به رو شده است. درباره سود سهام پالایشی یکم و برخی نکاتی که لازم است سهامداران در نظر بگیرند را برایتان آورده ایم.
پالایش یکم صندوقی که بسیاری از بورس بازها در انتظار آمدنش بودند زمانی آمد که با توجه به تخفیف درنظر گرفته شده و قیمت سهام پالایشگاه های موجود در پرتفوی سهام این صندوق، با یک ضرب و تقسیم ساده از نظر سودآوری جذاب است اما وضعیت این روزهای بورس موجب شده این صندوق با استقبال مواجه نشود.
به گزارش کاماپرس، صندوق پلایش یکم برای بورس بدشانسی آورده و سرآغاز سقوط بورس شده یا سقوط بورس به اعتبار این صندوق خسارت زده و ریزش های بورس برای این صندوق بدشانسی آورده است؟ پاسخ هر چه باشد نتیجه ثابت است و آن این که استقبال از دومین صندوق قابل معامله دولتی از حد انتظار بسیار پائین تر است.
بررسی های روزنامه دنیای اقتصاد نشان می دهد این صندوق از نظر سودآوری جذاب است اما این سودآوری روی کاغذ و در حالت منطقی معنا پیدا می کند و این روزها در بورس بیش از منطق، هیجان، ترس و بدبینی حاکم است. سه نکته مهم در گزارش دنیای اقتصاد درباره پذیره نویسی پالایش یکم وجود دارد که سرمایه گذاران بورس باید به آنها توجه کنند. این سه نکته را در ادامه مرور می کنیم.
روزنامه دنیای اقتصاد خود در گزارش خود درباره وضعیت پذیره نویسی و افق پیش روی این صندوق نوشته است: بررسیها نشان میدهد ۴ سهم موجود در این صندوق، نه تنها متحمل زیان چندانی نشدهاند، بلکه دو سهم «شبریز» و «شبندر» حتی با صعود قیمت نیز همراه شدهاند.
به علاوه تعدیل مثبت سود هر سهم پالایشیها برای دوره سه ماهه و همچنین فرصت بازگشایی بدون محدودیت دامنه نوسان میتواند تخفیف در نظر گرفته شده را دوچندان کند.
به نوشته دنیای اقتصاد طبق آخرین اطلاعات، رقم پذیره نویسی این صندوق تاکنون از مرز ۳۵۰۰ میلیارد تومان گذشته است. البته مبلغ کل پذیرهنویسی «پالایش یکم» با احتساب تخفیف ۲۰ درصدی، ۶۴ هزار و ۵۵۴ میلیارد تومان است و به عبارتی تاکنون حدود ۵ درصد از سهام دولتی پالایشگاهها به فروش رفته است. اگر برآورد دنیای اقتصاد درست باشد باید گفت جو بورس حداقل تا امروز با این صندوق همراه نبوده و سرمایه گذاران بورسی به سودآوری این صندوق خوش بین نیستند و این نکته مهمی است که متقاضیان باید به آن توجه داشته باشند.
طبق اعلام سازمان خصوصیسازی قیمت مبنای سهام پالایشی یکم، قیمت روز قبل از پذیرهنویسی یعنی ۴ شهریورماه در نظر گرفته شد. این قیمت برای شپنا ۳۵۰۴ تومان، شبندر ۴۰۲۸ تومان، شتران ۳۴۷۵ تومان و شبریز ۴۳۱۶ تومان بود. یعنی با احتساب ۲۰ درصد تخفیف که برای سبد این صندوق در نظر گرفته میشود، در واقع هر سهم شپنا ۲۸۰۳، شبندر ۳۲۲۲، شتران ۲۷۸۰ و شبریز ۳۴۵۲ خریداری میشود. این در حالی است که در حال حاضر بر مبنای آخرین روز معاملاتی سهام مذکور یعنی ۱۲ شهریورماه، هر سهم شپنا ۳۴۶۱، شبندر ۴۱۸۶، شتران ۳۴۰۲ و شبریز ۴۳۳۰ تومان است. به عبارتی سهام مذکور از آغاز پذیرهنویسی تاکنون با تغییر قیمت به ترتیب منفی ۲/ ۱ درصد، مثبت ۹/ ۳ درصد، منفی ۱/ ۲ درصد و مثبت ۳/ ۰ درصد همراه شدهاند که تا تخفیف اعلامشده همچنان فاصله زیادی دارد و با توجه به پتانسیلهای این شرکتها از جذابیت قابل توجهی برخوردار است.
نکته دیگری که از گزارش دنیای اقتصاد به دست می آید و باید به آن توجه کرد این که داوود رزاقی، مدیر صندوق پالایش یکم گفته است: پیشبینی میشود نماد شرکتهای پالایشی پس از تعدیل با افزایش قیمت قابل توجهی باز شود که دراین صورت تاثیر زیادی در خرید واحدهای پالایشی یکم خواهد داشت. اما این ادعا تا چه میزان درست است. ۱۵ شهریورماه سامانه کدال میزبان اطلاعاتی مهم و بااهمیت از شرکتهای پالایشی بود.
در این اطلاعیهها خبر از تغییر نحوه قیمتگذاری نفت خام و پنج فرآورده اصلی و سوختهای هوایی در سال ۹۹ و اصلاح قیمت خرید نفت خام مرتبط با سه ماه اول سال جاری داده شده بود، تغییراتی که سبب تعدیل مثبت سود سه ماه نخست پالایشگاهها شد. به این ترتیب سود هر سهم شرکت پالایش نفت اصفهان در دوره سه ماهه منتهی به پایان خرداد ۹۹ با تعدیل مثبت ۵/ ۵۷درصدی از ۳۱۵ ریال به ۴۹۶ ریال افزایش یافت.
در شرکت پالایش نفت تهران درصد تعدیل ۶/ ۵۶ درصد بود و نرخ سود سه ماهه از ۱۸۳ ریال به ۳۰۳ ریال رسید.
پالایش نفت بندرعباس نیز اصلاحیهای مبنی بر تعدیل سود ۷۲ درصدی داد و سود هر سهم خود در سه ماه ابتدای سال را از ۳۱۱ ریال به ۵۳۶ ریال رساند. پالایش نفت تبریز بیشترین درصد تعدیل را به نمایش گذاشت و سود هر سهم خود را از ۳۲۳ ریال به ۵۶۱ ریال (معادل ۷/ ۷۳ درصد) رساند. این گزارشهای مثبت در حالی منتشر شده که توقف نمادهای مذکور به دلیل انتشار اطلاعات بااهمیت گروه الف بوده و در نتیجه در بازگشایی بدون محدودیت دامنه نوسان معامله خواهند شد. موضوعی مهم که بسته به زمان بازگشایی میتواند رشد قابل توجه قیمت سهام مذکور را به دنبال داشته باشد.
حالا سوال اینجاست که افزایش سود این پالایشگاه ها به داد پالایش یکم می رسد یا خیر؟